Anatomie
Net als de voorste kruisband bevind de achterste kruisband zich ook in het midden van het kniegewricht en is belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Zoals de naam al doet vermoeden ligt achterste kruisband gelegen aan de achterzijde van het kniegewricht waarbij de vezels vanaf het bovenbeen lopen tot aan de voorzijde van het onderbeen. De achterste kruisband zorgt er met name voor dat het onderbeen niet te ver naar achter kunnen schuiven ten opzichte van het bovenbeen maar speelt ook een belangrijke rol in het remmen van draaibewegingen die in het kniegewricht plaatsvinden. Anatomisch gezien bestaat de achterste kruisband uit twee delen, hetgeen inhoudt dat er over het algemeen grotere krachten nodig zijn om een kwetsuur op te lopen in vergelijking met een voorste kruisband. Ook hier geldt dat de mate van het letsel bepalend is voor de ernst van de klachten.
Oorzaak klachten
Net als een letsel aan de voorste kruisband ontstaat een kwetsuur aan de achterste kruisband eigenlijk bijna altijd nadat er een trauma aan de knie heeft plaatsgevonden. Een bekend fenomeen wordt ook wel het dashboard-trauma genoemd, dat is wanneer de knie in een gebogen stand een enorme kracht te verwerken krijgt waardoor het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar achter schiet met als gevolg dat de achterste kruisband scheurt. Soms kan er net zoals bij de voorste kruisband een ‘knappend’ geluid hoorbaar in de knie wanneer dit gebeurt zijn gevolgd door een vrijwel directe sensatie van pijn. Steunen op het aangedane been zal aanvankelijk na een achterste kruisband kwetsuur ook bemoeilijkt worden en zal ook instabiel aanvoelen als gevolg van het letsel.
Symptomen
Een gescheurde (achterste) kruisband kan problemen geven in het dagelijks leven en kan leiden tot de volgende klachten:
- Instabiliteitsklachten (bijv. tijdens lopen of traplopen)
- (pijn)Klachten in de knieholte en/of rondom de knieschrijf
- Zwelling in de knie als gevolg van het letsel (alleen wanneer het trauma recent heeft plaatsgevonden)
- Beperkte beweeglijkheid van het kniegewricht
Een geïsoleerde achterste kruisband letsel, hetgeen inhoud dat er geen ander bijkomend letsel is, geeft over het algemeen minder klachten dan wanneer ook andere structuren (bijv. voorste kruisband) zijn aangedaan. Wanneer alleen de achterste kruisband is aangedaan kan dit soms leiden tot vage klachten die niet altijd even duidelijk te reproduceren zijn voor de patiënt. Naarmate de ernst van het letsel toeneemt en ook andere structuren zijn aangedaan neemt meestal ook de ernst van de (instabiliteit)klachten toe en geeft over het algemeen meer klachten in het dagelijks leven. De symptomen die hierboven staand vermeld zijn overigens niet uitsluitend kenmerken voor een letsel aan de achterste kruisband, dezelfde klachten kunnen ook optreden bij andere ligamentiar letsel (bijv. voorste kruisband letsel). Vandaar dat het lichamelijk en beeldvormend onderzoek essentieel is om tot een diagnose te komen.
Diagnostiek
Een diagnose zal worden vastgesteld aan de hand van een vraaggesprek (i.e. anamnese), lichamelijk onderzoek en indien nodig zal er beeldvormend onderzoek plaatsvinden waarbij standaard een röntgenfoto zal worden genomen en op indicatie aanvullend een MRI. Meer informatie over het stellen van een diagnose vind u hier.