Anatomie
Tussen het boven- en onderbeen bevinden zich de zogeheten “menisci” (enkelvoud meniscus). Er is een onderscheid te maken in zowel een binnenste als buitenste meniscus maar beide hebben dezelfde functionele eigenschappen. De menisci zorgen er met name voor dat het gewicht van het lichaam verspreid wordt en verminderen de frictie tussen het boven- en onderbeen wanneer er bewegingen plaatsvinden in het gewricht. Dit wordt ook wel vaak beschreven als “schokdempers”.
Oorzaak klachten
Door een trauma aan de knie kan het gebeuren dat de meniscus scheurt vanwege de druk die intern in de knie plaatsvindt. Typische bewegingen hoe een meniscuslaesie (i.e. scheur in de meniscus) kan ontstaan is wanneer de knie verdraaid wordt onder volle belasting, bijvoorbeeld wanneer men tijdens het sporten een draaibeweging wilt maken of tijdens het hurken. We spreken in dit geval dan ook wel van een acute meniscuslaesie. Het kan ook voor komen dat er geen specifiek trauma heeft plaatsgevonden maar dat de laesie in de meniscus geleidelijk is ontstaan, dit noemt men ook wel een degeneratieve meniscuslaesie. Dit houdt in dat de kwaliteit van de meniscus over de tijd langzaam minder is geworden wat er uiteindelijk toe heeft geleidt dat deze scheurt omdat het niet meer instaat is om de krachten in de knie op te vangen. Degeneratieve meniscuslaesies worden dan ook meestal gezien bij patiënten van middelbare en oudere leeftijd, met name bij die gene die al tekenen hebben vertoond van artrose in de knie.[1, 2]
Symptomen
Een scheur in de meniscus kan leiden tot problemen in de knie en geeft vaak de volgende klachten:
- Lokale pijn op de plek van de scheur (verergert wanneer je erop drukt of bepaalde ongecontroleerde bewegingen maakt)
- Zwelling in de knie als gevolg van de irritatie
- De knie schiet regelmatig “op slot”; buigen en strekken wilt dan niet meer lukken
- De knie voelt onbetrouwbaar aan
Overigens is een letsel aan de meniscus lang niet altijd symptomatisch (i.e. tot klachten leiden in het dagelijks leven), dit hangt af van een aantal factoren waaronder de plek waar het letsel zich bevindt. Een scheur namelijk in de achterzijde (ook wel bekend als “achterhoorn”) van de meniscus geeft meestal alleen klachten bij diepe kniebuigingen omdat dan de meniscus onder druk komt te staan. Tijdens het lopen zal iemand met een scheur in de achterhoorn dus minder of zelfs geen klachten ervaren.
Diagnostiek
Een diagnose zal worden vastgesteld aan de hand van een vraaggesprek (i.e. anamnese), lichamelijk onderzoek en indien nodig zal er beeldvormend onderzoek plaatsvinden waarbij standaard een röntgenfoto zal worden genomen en op indicatie aanvullend een MRI. Meer informatie over het stellen van een diagnose vind u hier.