Anatomie
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten wat in de volksmond wordt dit ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Kraakbeen is normaal gesproken een egale structuur dat zich bevindt aan het uiteinde van het bot dat er niet alleen voor zorgt dat bewegingen van het gewricht soepel kunnen verlopen maar ook om schokken te absorberen. Zodra het kraakbeen begint af te nemen komt het onderliggende bot open te liggen wat onder drukbelasting veel pijn kan veroorzaken.
Oorzaak klachten
Artrose kan door verschillende factoren ontstaan en vaak is er niet één duidelijk aantoonbare factor die er uiteindelijk heeft toe geleid dat iemand slijtage van het kniegewricht ontwikkeld. Vandaar dat artrose ook wel wordt beschouwd als een multifactoriële aandoening. Zo is bekend dat eerdere trauma’s (e.g. knie verdraait ooit tijdens het sporten) aan de knie een belangrijke rol speelt in het ontstaan van artrose, maar ook eerdere operaties (e.g. voorste kruisbandreconstructie, meniscectomie) die hebben plaatsgevonden of andere gewrichtsaandoeningen in de voorgeschiedenis zoals een bacteriële ontsteking (“septische artritis”). Daarnaast spelen ook nog een aantal persoonlijke factoren een belangrijke rol zoals overgewicht, het uitvoeren van zwaar beroep (e.g. bouwvakker, stratenmaker), langdurige overbelasting (e.g. topsporter, atleet) en familiare voorgeschiedenis (genetische aanleg) die de kans op het ontwikkelen van artrose vergroten.
Symptomen
Uit cijfers blijkt dat ongeveer 80% van de personen op middelbare leeftijd in tenminste één van de gewrichten aantoonbare artrose heeft en boven de 75 jaar heeft vrijwel iedereen tenminste in minimaal één gewricht aantoonbare artrose. Echter heeft niet iedereen met aantoonbare schade aan het kraakbeen ook daadwerkelijk klachten. Vandaar dat de diagnose artrose niet alleen bepaald wordt via beeldvorming maar ook basis van het klinisch beeld. De meest herkenbare symptomen van artrose zijn ochtendstijfheid, een knisperend gevoel in de knie (ook wel bekend als “crepitaties”) en drukpijn ter hoogte van het bot. Vaak is aan de buitenkant van de knie ook duidelijke vervorming te zien en verandert naarmate de ernst van de slijtage ook de stand van de knie. Wanneer er een röntgenfoto genomen wordt ziet men in de beginfase van artrose botvorming (“osteofyten”) en zodra de slijtage zich meer ontwikkelt neemt de vernauwing van de gewrichtssplit ook steeds verder toe. Dit houdt in dat er steeds minder ruimte komt tussen het boven- en onderbeen en doordat het kraakbeen steeds verder verdwijnt nemen de pijnklachten verder toe doordat er steeds meer druk op het onderliggende bot komt.
Diagnostiek
Een diagnose zal worden vastgesteld aan de hand van een vraaggesprek (i.e. anamnese), lichamelijk onderzoek en indien nodig zal er beeldvormend onderzoek plaatsvinden waarbij standaard een röntgenfoto zal worden genomen en op indicatie aanvullend een MRI. Meer informatie over het stellen van een diagnose vind u hier.