Anatomie
In het kniegewricht bevinden zich de zogeheten kruisbanden die bedoeld zijn om stabiliteit aan die knie te geven. Naast de kruisbanden bevinden zich rondom het kniegewricht nog een aantal andere kniebanden die mede belangrijk zijn de stabiliteit, echter bevinden deze zich anatomisch gezien buiten het kniegewricht en hierdoor ook een andere functie hebben. Belangrijk zijn de zogeheten “collaterale banden” aan weerszijde van de knie en zijn net als de kruisbanden peesachtige structuren. Verder zijn er ook nog een aantal andere (kleinere) kniebanden rondom het kniegewricht te vinden die onder andere het kapsel rondom het kniegewricht versterken en hierdoor ook een belangrijke rol spelen in de algehele stabiliteit van de knie.
Oorzaak klachten
Een multi-ligamentair letsel is vaak het resultaat van een hoog energetisch trauma, hetgeen inhoudt dat de knie (sub)luxeert waardoor de kniebanden in en rondom het gewricht kunnen scheuren vanwege de enorme krachten die plaatsvinden. Ondanks dat kniebanden beschikken over enige vorm van elasticiteit kunnen deze afscheuren wanneer ze verder worden uitgerekt dan de vezels aankunnen. Bij ernstige trauma’s kunnen ook andere structuren aangetast worden die rondom het kniegewricht bevinden zoals zenuwen, spieren en zelfs bloedvaten.
Symptomen
Afhankelijk van welke structuur is aangedaan kan multi-ligamentair letsel aan de knie de volgende klachten geven:
- Instabiliteitsklachten (bijv. tijdens lopen of traplopen)
- (pijn)Klachten in de knieholte en/of rondom de knieschrijf
- Zwelling in de knie als gevolg van het letsel (alleen wanneer het trauma recent heeft plaatsgevonden)
- Beperkte beweeglijkheid van het kniegewricht
Wanneer er meerdere structuren zijn aangedaan zal dat doorgaans in het dagelijks leven meer klachten geven. Al kunnen sommige symptomen een indicatie geven van welke structuren mogelijk zijn aangedaan, voor het stellen van een juiste diagnose spelen het lichamelijk en beeldvormend onderzoek een essentiële rol.
Diagnostiek
Een diagnose zal worden vastgesteld aan de hand van een vraaggesprek (i.e. anamnese), lichamelijk onderzoek en indien nodig zal er beeldvormend onderzoek plaatsvinden waarbij standaard een röntgenfoto zal worden genomen en op indicatie aanvullend een MRI. Meer informatie over het stellen van een diagnose vind u hier.