Anatomie
Midden in het kniegewricht bevinden zich de zogeheten kruisbanden waarbij een onderscheid is te maken in een voorste- en achterste kruisband. Beide kruisbanden staan in contact met zowel het boven- als onderbeen en zijn belangrijk voor de stabiliteit van de knie. De voorste kruisband zorgt er met name voor dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. Verder wordt ook de draaibeweging van het kniegewricht geremd doordat de kruisbanden als het ware in elkaar draaien en hierdoor de beweging remmen. Wanneer er letsel optreedt aan de voorste kruisband worden deze bewegingen niet meer goed geremd en treedt er vaak instabiliteit. Een kruisband kan gedeeltelijk of helemaal scheuren wat bepalend kan zijn voor de ernst van de klachten.
Oorzaak klachten
Een letsel aan de voorste kruisband ontstaat in de meeste gevallen na een duidelijk aanwijsbaar moment. Vaak vind er een onverwachte beweging plaats van het lichaam waarbij de knie verdraaid wordt in gebogen stand. In veel gevallen is er ook in de knie een ‘knappend’ geluid zowel voel- als hoorbaar en treedt er direct hevige pijn op. Als gevolg van het letsel zal vrijwel direct zwelling optreden en voelt de knie instabiel aan en kan hierdoor moeilijk op het been steunen.
Symptomen
In de meeste gevallen vindt er een duidelijk acuut trauma plaats wanneer iemand zijn of haar voorste kruisband scheurt. Wanneer dit gebeurt is er vaak een “knappend” geluid in de knie hoorbaar en treedt er vrijwel direct zwelling (“haemarthros”) op, hetgeen inhoudt dat er een bloeding plaatsvindt in de knie als gevolg van het interne letsel. Deze zwelling neemt bij rust meestal na enkele dagen af, echter zodra men weer langzaam de knie begint te belasten treedt er in de meeste gevallen instabiliteit van de knie op. Het gevoel van instabiliteit, ook wel bekend als “giving-away”, is de voornaamste klacht van een gescheurde voorste kruisband. Doordat de kruisband geen functie meer heeft is er meer beweging mogelijk tussen het boven- en onderbeen wat ertoe kan leiden dat tijdens alledaagse bewegingen (e.g. lopen, traplopen, uit de auto stappen, omdraaien) ongecontroleerde bewegingen in de knie kunnen plaatsvinden die eventueel ook tot een pijnsensatie kunnen leiden. Echter is pijn niet direct de voornaamste symptoom van een voorste kruisbandletsel aangezien er ook tal van andere structuren in de knie zijn die pijn kunnen veroorzaken (e.g. gescheurde meniscus). De mate van instabiliteit kan per persoon echter zeer variëren en is uiteindelijk medebepalend of er een operatie noodzakelijk is. Verder speelt het activiteitenniveau van een persoon ook een belangrijke rol, zo zal bijvoorbeeld iemand met een actief beroep (e.g. postbode, bouwvakker) over het algemeen meer gevoel van instabiliteit in de knie hebben dan iemand met een kantoorfunctie. Hetzelfde geldt voor de sport die iemand beoefent, zo zal men over het algemeen eerder tijdens balsporten (e.g. voetbal, basketbal, hockey) instabiliteitsklachten ervaren dan tijdens het roeien of paardrijden.
Diagnostiek
Een diagnose zal worden vastgesteld aan de hand van een vraaggesprek (i.e. anamnese), lichamelijk onderzoek en indien nodig zal er beeldvormend onderzoek plaatsvinden waarbij standaard een röntgenfoto zal worden genomen en op indicatie aanvullend een MRI. Meer informatie over het stellen van een diagnose vind u hier.